Hønsehold

Hold av høns er ikke noe som er allverden hokus pokus nødvendlig vis..

Hønsehuset

Høns er ikke stor krevende dyr å holde.Man kan holde høns på en forholdsvis liten plass, Lovmessig sies det 6 høner pr kvm inne og 4 pr kvm ute. Dette er lovmessig, men personlig så ville jeg nokk valgt større aral pr høne, litt ut fra hvordan rase også selvsagt. De må ha en tørr og lun plass å kunne oppholde seg. Hønsehuset må være fritt for trekk og tørt. Som underlag er det mange ulike varianter man kan velge blant: alm, spon, sand, pellets etc. Selv bruker jeg en blanding av disse. Spon på gulvet, pellets(fyringspellets) under vaglene, samt under vannautomatene, og jeg strør litt rundtom for å «fange» opp fukt. Halm i rugekasser, blanding av sand og lis kutt(likn som en fliskutter gir).

Mange raser trenger ikke oppvarmet hønsehus, men les om rasen du tenker å anskaffe deg hvilke forhold de trenger.  De må dog a tilgang til rennende vann, og om man ikke har mulighet for å a et hønsehus som ligger på pluss siden vinters tid så finnes det varmeplater, varme ledninger etc man kan holde vannet frostfritt. Selv så ar jeg isolerte hønsehus som ligger på plussiden på vinters tid. Huset varmes da opp av varmerør, som ar en lav overflatetemperatur, og faren for at støv skal ta fyr minimeres.

Vaglene bør være slik at hønsene sitter godt på de. Her foretrekker nokk ønsa sel det naturen har og by på, så et nedkappa tre eller gren er å foretrekke. Tenk på tykkelse på vaglen ut fra rasene man har. Noen raser liker helst å vagle høyt oppe, mens andre(som min Bramha) ser mer ut som å ha litt høydeskrekk. Juster vaglene etter hva hønsa foretrekker, ha gjærne fler valg. Det er også en fordel om man har en form for skitbrett under vaglene, da får man samlet nattens avføring på ett sted, og man kan lett fjærne dette daglig, eller etter behov. Man får da også mindre avføring på gulvet, og man sparer mere på spona, og slipper å rengjøre like hyppig. Jeg har valgt å lage brett under vaglene, som jeg igjenn strør på et godt lag med pellets på. Da suger pelletsen til seg fukt fra avføringa, og det holder hønsehuset tørrere, og mere luktfritt.

Dersom man har utegård så hønsa kan gå inn og ut som det passer seg kan det være lurt å få lagd til så det ikke blir trekk inn. Spesiellt dersom man har oppvrmet hønsehus vil man fort kunne erke et stort varmetap dersom man ikke har noen form for dekking foran inngangen. Selv så har jeg både vindtunnelller og kuldegardin for å forminske varmetapet. Vindtunnel er en liten gang som gjør at vinden ikke blåser direkte inn, og det blir stillestående luft fra inne og ute. Kuldegardin er tykk plaststrimler som legges over hverandre for å lage ei «dør», og hindrer da at kald luft siver inn.

Høns kan bli utsatt for ulike sykdommer og snyltere, det er derfor viktig at forhholdene ikke legges til rette for at de skal få utviklet seg. Bakterier og snyltere trives ofte i fuktige, og varme områder. Så og sørge for at det er tørt og fint i hønsegård og hus er med på å forebygge mot ulike infeksjoner og snyltere.

La også hønsa få mulighet for å utøve naturlig atferd. De trenger mulighet for å få strø badet, gjærne i sand. Dette kan også forebygge mot ulike snyltere som f.eks lus.  Lag gjemmeplasser, vagler og la de få bruke sin naturlige atferd som er å sparke i jorda og lete etter mat.

Gamebird har mange ulike preparater, samt utstyr til hønsehuset som kan være svært nyttige.

For

Av for til høns er det mange ulike valg man kan ta, men en ting man kan ha i bakhodet er at man bør styre unna verpefor når man har haner i flokk, pga at det foret inneholder ekstra kalk, og hanen ikke får til å skille av seg med så mye kalk foret gir. Selv forer jeg med for fra norgesfor- Oppal til alle mine raser som hovedfor. I tilleg så gir jeg så og si allt av matavfall, frukt, grønnsaker, mais etc. Det er få ting høns ikke spiser… Gi de en gammel kjøttdeig og de blir helt ville.

Jeg gir de litt ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler på vinters tid. I form av flytende vitaminer, samt at jeg gir en hvelling bestående av Luserne(Alfa alfa), hønsemat, kattemat/hundemat, og hva jeg ellers har for hånden. Lar dette stå i bløt i et døygn før jeg gir de. Og de elsker det.  Det er ikke mye som høns absolutt ikke skal ha, men avokado, løk og ukokt potet er noen av de som er på lista…

La også hønsa ha fri tilgang til sten/ skjellsad. Da de trenger sten i kroa for å få knust opp maten godt nokk. Hønsene får da også tilførsel av kalk, som er nødvendig i egglegging, for å få gode skall på egga.